Organizăm anual tabere cu cortul în cadrul cărora promovăm activități în natură, mișcare și un stil de viață sănătos. Natura ne oferă cadrul ideal pentru dezvoltarea de abilități de lucru în echipă, creșterea stimei de sine, asumarea și conștientizarea de drepturi și responsabilități în societate, deprinderi de comunicare nonviolentă, argumentare în luarea unei decizii în echipă, abilități practice de gătit, construcții și dezvoltarea de strategii.
Nevoia
Ideea proiectului nostru a plecat de la una dintre problemele cu care noi, ca voluntari în educație, de peste 7 ani, ne confruntăm tot mai des, și anume, copiii și tinerii noștri petrec din ce în ce mai puțin timp în natură.
Perioada de pandemie a contribuit și mai mult la timpul petrecut în mediul online care crește exponențial, producând efecte negative semnificative atât în ceea ce privește sănătatea și starea de bine a copiilor și tinerilor.
Tot mai puțini sunt cei care retrăiesc bucuriile lucrurilor mărunte oferite de mediul înconjurător, testând dormitul la cort, lucrul în echipă, experiențe recreative și educaționale care au natura drept cadru de desfășurare, activități la care părinții nu sunt în preajmă lor, tocmai pentru a contribui la dezvoltarea încrederii în puterile proprii și a stării de bine.
Și mai mult, observăm mai mult în ultimul timp o creștere a incidenței bullying-ului în rândul copiilor care este corelată cu scăderea timpului petrecut în natură de către copiii.
Schimbarea
Prin acest proiect ne dorim să obținem fondurile necesare pentru achiziționarea echipamentului pe care îl vom folosi în taberele de vară. Sperăm ca 2023 să fie deschizător de drumuri și de acum încolo toate taberele de vară să fie organizate pentru întreg centrul local. Actualmente numărul membrilor este de 200 cercetași.
Ne propunem să oferim această experiență pentru minim 150 de cercetași cu vârste cuprinse între 7 - 18 ani, fiind atenți la a avea un număr echilibrat fete/băieți. Beneficiarii sunt atât din mediul rural cât și din cel urban. Dintre aceștia, aproximativ 10% din ei sunt din categorii cu oportunități sociale și economice reduse.
Taberele de vară ajută la reconectarea și întărirea legăturilor dintre cercetași. Impactul calitativ îl obținem la finalul fiecărei tabere prin bucuria copiilor împachetată în rucsacul de amintiri și zâmbete, cu care fiecare pleacă spre casă. Totodată suntem pragmatici și cerem feedback pentru a îmbunătăți activitățile viitoare.
Încurajăm cercetașii să își expună ideile indiferent de natura lor, pozitive sau negative, pentru dezvoltarea abilităților de comunicare non-violenta.
Activități
Pe parcursul a 4 zile de tabără cercetășescă, voluntarii adulți vor oferi un program educativ care va include și ateliere pe temele:
Atelier #StopBullying (implementare SHF- Safe From Harm)
Viața la cort: cum să îți ridici un cort și să ”locuiești” în el 4 zile alături de alți copii
Drumeții plăcute: cum să îți pregătești echipamentul și bagajul pentru drumeție;
Be Prepared (BP) - atelier de prim ajutor;
Cafeneaua Dialogului: ateliere de comunicare nonviolentă, de diversitate și incluziune, de solidaritate în rândul copiilor și tinerilor;
Sănatatea din farfurie: ateliere de gătit și deprindere noțiuni de bază de nutritie
Ateliere de orientare
Tabără de vară anul acesta este în luna iulie, înaintea evenimentului Brașov Heroes. Dorim să achiziționăm echipamentul pentru tabăra de anul viitor, care va avea loc în perioada iunie - iulie 2024.
Buget
Cu fondurile strânse, ne dorim să achiziționăm materiale precum: corturi, saci de dormit, izoprene, precum și materiale educaționale care să asigure condiții optime pentru desfășurarea taberelor cercetășești, organizate de centrul nostru local. De asemenea, achiziționarea de frontale și busole ar fi necesare pentru o drumeție în siguranță, indiferent de timpul petrecut în natură. Deoarece centrul nostru local se dezvoltă și se mărește de la un an la altul, materialele pe care le avem în acest moment sunt insuficiente.
Buget total: 20.775 de lei
Web
https://www.scoutbrasov.ro/
Ascunde detaliile