Proiectul Super Bunici are la bază două idei: nu ne putem naște fără părinți și nu putem trăi fără artă.
Realizăm că seniorii orașului sunt excluși din viața de zi cu zi, forțați să își numere anii și zilele la televizor și să își neglijeze viața personală, reluând grijile prin creșterea nepoților. Experiențele noastre ne-au dovedit în mod repetat beneficiile expunerii la orice fel de artă și ne dorim să ne revanșăm față de cei care au avut grijă de noi.
“Art is not what you see, but what you make others see.” – Edgar Degas – iar asta vrem să le oferim seniorilor, părinților și bunicilor noștri.
Nevoia
O bună parte a populației vârstnice din România nu dispune de resurse financiare pentru o viață decentă. Astfel, calitatea vieții acestei categorii de populație este compromisă. Cheltuielile pentru întreținerea locuinței, asigurarea alimentelor și a serviciilor de sănătate depășesc cu mult resursele financiare ale majorității vârstnicilor, iar preocupările pentru participarea la viața socială și culturală rămân reziduale, în condițiile în care nu există un sprijin real și consistent din partea statului.
Un studiu realizat de GFK la solicitarea Fundației Regale Margareta a României arată că peste un milion de vârstnici din România se declară singuri sau afectați de singurătate.
Alte studii au arătat de asemenea beneficiile expunerii și implicării vârstnicilor în orice tip de activități artistice: participarea la activități creative și voluntare oferă valoare și înțelegere legate de schimbările majore ale vieții, precum pierderea unei persoane dragi sau pensionarea. (Bernard 2014)
Schimbarea
Proiectul nostru va îmbunătăți calitatea vieții seniorilor, va stimula oferta socio-culturală dedicată acestui segment de vârstă și va facilita accesul la evenimente dedicate lor. Vom contribui la crearea unei micro comunități incepand cu 200 de seniori, axată pe dezvoltare/terapie prin artă, prietenie și moduri noi de a petrece a timpului liber.
Cel mai mare studiu asupra fericirii și a longevității arată că avem nevoie de relații sociale.
Ne propunem ca oferta multidisciplinară pe care o creăm pentru seniorii din Brașov să le îmbunătățească starea de spirit, capacitatea de relaționare și de a cunoaște oameni noi, explorând de asemenea calmul, momentele de meditație, repaos și mindfulness ale lucrului cu mâinile, jocurilor de roluri, desenatului, precum și exersarea altor beneficii incluse în procesul artistic: concentrarea, controlul motric, memoria, gestionarea emoțiilor, organizarea, luarea deciziilor.
Procesul artistic poate îmbunătăți stima de sine, bunăstarea emoțională, crește capacitatea de a interacționa cu alți oameni într-un mod pozitiv și combate dezvoltarea bolilor neurodegenerative.
Activități
Vor avea loc minim 22 de ateliere, cu durata de aproximativ 2 ore.
Cei patru facilitatori vor susține câte 6 ateliere de desen și pictură, muzică, teatru și 4 de consiliere. Astfel, super bunicii vor medita și se vor relaxa, iar atelierele vor contribui la îmbunătățirea dexterității, la creșterea motricității, reducerea anxietății și la o mai bună concentrare. Seniorii vor cânta împreună, iar atelierele de teatru vor avea un efect pozitiv asupra sănătății fizice, bunăstării psihologice și implicării sociale.
Atelierele se vor desfășura în perioada octombrie 2023 - martie 2024, la sediul Filarmonicii, insă se urmărește ca impactul sa fie pe termen lung, prin crearea unei comunități în care să fie încurajați și alți facilitatori și artiști să se alăture.
Buget
Bugetul strâns va fi folosit pentru achiziționarea de instrumente muzicale și alte materiale necesare pentru fiecare dintre ateliere. De asemenea, vor fi acoperite onorariile pentru psihologul și artiștii implicați în proiect.
Buget total: 33.605 lei
Web
https://www.facebook.com/superbunici
Ascunde detaliile