Asociația Bastonul Alb protejează şi promovează interesele persoanelor cu dizabilităţi vizuale, si le oferă sprijin acestora în vederea integrării în societate. Proiectul „Călătorie spre incluziune” își propune asigurarea și facilitarea unor activități tematice, cu un caracter incluziv, ce reunesc persoane nevăzătoare și persoane tipice. La atelierele organizate vom aborda următoarele tematici: deplasări cu bastonul alb, concurs de șah, atelier de gătit, serată muzicală, tehnologie asistivă, quiz, deprinderi de viață independentă, storytelling. La fiecare activitate ne propunem să participe un număr de 20 de beneficiari, 10 persoane nevăzătoare și 10 participanți din comunitatea brașoveană.
Nevoia
Problema constă în lipsa la nivel național a unor servicii și programe sociale care să faciliteze integrarea și incluziunea persoanelor cu dizabilități de vedere în societate, lipsă ce determină un grad scăzut de implicare socială.
Acest proiect reprezintă o inițiativă unică în orașul Brașov, de altfel printre puținele din țară care vine în sprijinul nevăzătorilor, cu scopul de a suplini serviciile sociale care, din nefericire, lipsesc.
Asociația Bastonul Alb își propune să-i ajute pe acești oameni să iasă din obscuritate și să-și redescopere resursele interioare.
Schimbarea
Impactul calitativ și cantitativ al proiectului se traduce prin îmbunătățirea calității vieții unui număr de cel puțin 10 persoane cu deficiențe de vedere din cadrul comunității brașovene, determinată de faptul că vor avea oportunitatea să își îmbunătățească abilitățile de viață independentă, pe de o parte și să se implice în alte activități de socializare și dezvoltare personală, pe de altă parte.
Totodată, impactul proiectului se va reflecta și la nivelul comunității extinse, prin crearea unui context incluziv, ce va favoriza interacțiunea dintre persoanele nevăzătoare și cele fără dizabilități.
Scopul proiectului este sporirea gradului de incluziune socială a persoanelor cu deficiențe vizuale din județul Brașov și conștientizarea importanței acesteia de către societate, prin dotarea unui spațiu în vederea realizării unor ateliere și activități adresate atât persoanelor nevăzătoare, cât și tipice.
Activități
În luna noiembrie 2023 va avea loc MODUL 1
1. Atelier teoretic și practic de orientare și mobilitate- primul weekend din lună ( în cadrul căruia ne dorim să selectăm un număr de 10 studenți de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, și de la secția Asistență Socială din cadrul UNITBv, care își vor desfășura practica de specialitate, însoțind un grup de 10 persoane cu deficiențe de vedere)
2. Activitate- Seară de șah- ultimul weekend al lunii
În luna decembrie 2023- MODUL 2
1. Atelier de gătit primul weekend din lună
2. Activitate - Seară festivă de sărbători (desfășurat în al doilea weekend)
În luna ianuarie 2024- MODUL 3
Atelier de inițiere în utilizarea tehnologiei asistive
1. Atelier utilizarea telefonului mobil - desfășurat în primul weekend din lună
2. Atelier utilizarea calculatorului - desfășurat în al doilea weekend din lună
3. Activitate- Quiz Night - desfășurat în ultimul weekend din lună
luna februarie 2024- MODUL 4
1. Atelier- Deprinderi de viață independentă - desfășurat în primul weekend din lună
2. Activitate - storytelling - desfășurat în ultimul weekend
Perioada de desfășurare a proiectului va fi octombrie 2023 - februarie 2024, iar locația este spațiul pus la dispoziție de Asociația Bastonul Alb și pe străzile adiacente (doar pentru atelierul practic de orientare și mobilitate).
Buget
Vom folosi bugetul strâns pentru achiziționarea materialelor specifice necesare pentru desfășurarea fiecărui modul de activități
Buget total: 34.940 de lei
Web
http://bastonulalb.ro/
https://www.facebook.com/asociatiabastonulalb.ro
https://www.instagram.com/bastonulalb/
Ascunde detaliile